Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

INTERNATIONAL WOMENS DAY

Då var det den Internationella Kvinnodagen, en dag jag tycker är värd att fira lite extra. Jag tycker att kvinnor förtjänar en sådan här dag, vi får inte glömma att vi fortfarande inte är jämlika, det är fortfarande mycket kvar att jobba på. Det är så tragiskt att vi i många länder inte kommit längre och därför tycker jag att vi alla måste jobba aktivt för att kriga för kvinnors rättigheter varje dag. Jag känner att en dag som denna är det minsta jag kan göra att skriva ett inlägg om detta för att försöka förändra och förbättra. Jag kan tex kan få någon tjej att förstå att feminism betyder att det ska vara jämställt, många gånger har ordet feminism smutsats ner och vissa har fått för sig att det är något negativt. Herregud, vi alla är väl överens om att kvinnor och män är lika mycket värda? Jag tar i alla fall mitt ansvar som kvinna som kan nå ut till så mycket tjejer i olika åldrar!

Jag vill börja med att säga att jag är extremt lyckligt lottad och tacksam över att jag fått växa upp i Sverige. Jag har alltid vetat mitt eget värde och har blivit uppfostrad av föräldrar som tror på jämlikhet. Jag har ju aldrig kunnat föreställa mig något annat heller. Jag har haft föräldrar som stöttat mig när jag velat göra egen karriär, helt osäkert åkte jag till Kina för att köpa in kläder till en webbshop. Förstå om jag hade blivit stoppad där? Om dom hade talat om för mig att jag som kvinna inte klarar det? Eller att jag sedan jag var liten fått höra att jag duger vid spisen. Vi tjejer ska kunna drömma precis lika stort som män, vilket borde vara helt självklart men det är inte det på alla platser i världen, långt ifrån. Bara här i Usa som är ett av världens mäktigaste länder tycker jag att jag märker skillnader, det är dyrt att ha barn här, att ha sina barn i skolan och eventuellt barnvakt ibland då folk jobbar långa dagar här kostar på riktigt mer än att ha din fru hemma i många fall. Det är inte lika lönsamt att vara kvinna här borta som i Sverige. I Sverige har vi mamma och pappa ledighet under 18 månader, här borta kan du vara borta med din bebis i 3 månader. Det är ju inte konstigt att det blir svårt för båda parter i förhållandet att göra karriär om man inte har väldigt mycket pengar.

Jag känner till duktiga, drivna, välutbildade kvinnor här borta i Usa som ändå har den mentaliteten att dom letar ”efter en rik man” det är så dom blivit uppfostrade i många fall. Jag är glad över att mina föräldrar aldrig pratat så till mig, dom peppade mig när jag ville bli dansare och dom peppade mig när jag ändrade inriktning och ville driva en webshop. Dom peppade mig även när jag ville flytta till Usa för att följa med Jacob hit, jag har ju fler drömmar. Vi tjejer ska kunna få drömma stort, varför ska vi vara begränsade? Tack mamma och pappa för det. Ni har aldrig hindrat mig från någonting. Inte min syster heller som ni peppade när hon spelade ishockey och fotboll.

Fortfarande i många länder är ju kvinnan mycket mindre värd och det är så tragiskt, i vissa fall i Asien och Indien gör du abort så fort du får veta att det är en tjej du har i magen. I många länder är flickors uppgift i hemmet att ta hand om syskon, laga mat och hämta vatten. Dessa stackars flickor får inte tid att leka och skolgången försämras. När fattiga familjer inte har råd att skicka fler barn till skolan prioriteras flickorna bort. Rapporter från olika håll i världen visar också på att en högre andel flickor än pojkar är undernärda, det beror på att vi tjejer är mindre värda inom familjen. Kan ni tänka er så tragiskt?

Våld mot kvinnor är också vanligt i många delar av världen, nu senast i Ryssland är det ju snart lagligt att misshandla sin fru, du får böta lika mycket som om du kör för fort ungefär. Helt otroligt!! Olika typer av våld är ett stort problem idag världen över och framförallt för kvinnor och barn. I gruppen flickor (15-19 år) har var fjärde utsatts för fysiskt våld någon gång och bland flickor under 20 år har en av tio tvingats till att ha sex. Detta är så fruktansvärt och För flickor mellan 15 och 19 år är den vanligaste dödsorsaken relaterad till graviditet. Och här i Usa nu har det blivit enormt mycket svårare att göra abort – vilket har beslutats av en man. Fantastiskt.

Om jag får söner så kommer jag göra allt i min makt för att uppfostra dom till att förstå att kvinnor är lika mycket värda som män, vi måste ju börja någonstans. Jag tänker att så som i Ryssland nu tex, hade inte dessa män som sitter vid ledning haft en så skev kvinnosyn så hade ju inte den stiftelse kring att få misshandla sin fru kommit på tal? Enligt Moscow Time så misshandlas 36 000 kvinnor varje dag i Ryssland. Och det är dom som faktiskt anmäls. Hade män inte velat köpa sex hade inte prostitution funnits heller, det är också något som är helt fruktansvärt. Jag säger inte att alla män är onda men det finns ju en hel del som har en totalt snevriden syn på kvinnor och det gör mig förbannad.

Jag vet inte hur många tjejer jag känner som blivit sexuellt antastade. Jag själv senast på Summerburst förra året fick någon kille efter mig som greppade tag i min rumpa och tyckte det var ok? Ursäkta mig?! Jag har fler sådana här exempel men ett är när jag bodde i LA och stod jag utanför en klubb och väntade på taxi då en man drog eller slängde rättare sagt in mig i en limousin och när jag försökte ta mig loss och skrek så gapade han ”I could fucking buy you” Ja okej, det säger du. Jag lyckades ta mig ur och han spottade efter mig. Jag var livrädd och är oftast rädd när jag är ensam utomhus när det kommer män emot mig. Min syster var också med om en sjuk sak, hon var på en nattklubb varpå en kille började flörta med henne som hon avvisade, någon timme senare sparkade han in hennes revben på klubben. Alltså, helt ärligt. Det är 2000-talet, vissa verkar ju inte har förstått att vi kvinnor ÄR lika mycket värda? Det är ju precis det som är problemet?

Ett nej är ju alltid ett nej. Hur svårt ska det vara att förstå? Och för er killar som ser kvinnor som ett sexobjekt, lägg ner. Det är inte ens roligt när man känner hur en man tittar upp och ner upp och ner som om man vore något gott att äta?! När jag och pappa skulle flyga hem från NY sist så sa stewarden på planet till pappa ”Oh.. cute, good job” och så tittade han på mig. Nej men snälla, det är min pappa och vad då ”Good job” För att han tyckte att jag var söt? Ung? Jag förstår inte. Han borde istället kanske sköta sitt jobb och fokusera på rätt saker. Under resan sedan när han gick förbi tittade han massor på mig. Obehaglig. Inte ens lite charmigt. Sluta upp med sånt ni som inte förstår bättre.

För att summera det här långa inlägget så tycker jag att vi tjejer får fortsätta peppa varandra, hålla ihop och tro på varandra. Tro på oss! Vi har ju i Sverige kommit en lång bit på vägen, enligt denna artikeln är vi nu framröstade till det bästa landet för kvinnor att bo i. Heja oss! <3

3eb5ba121dea56b104b1bf7203c4c793

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
12kommentarer
 • Skitbra inlägg, rent ut sagt! Helt rätt! Vidrig värld vi lever i på många sätt! Förstår att du känner viss kontrast mot Sverige när du bor i USA som säkert vill se sig själva som ganska moderna. Men icke!
  VIKTIGT att personer som du som syns och inspirerar unga människor att uttrycka sina åsikter såhär! Förstår om man inte vill blanda in för privata saker eller politik osv, men det är viktigt för oss alla att ta ställning också!
  Tack för ett jätteinspirerande inlägg! Kram!

  Sara 2017-03-09 09:11:08
  Svara
  • Svar på Saras kommentar.

   TACK! Nej ibland är det lite läskigt att öppna upp ”den riktiga Sanne” med privata åsikter då känns kritiken mycket jobbigare än om det bara är ”Blogg-Sanne” där det handlar om mer ytliga saker och sådant jag väljer att dela med mig av. Ja du förstår. Jag tycker i alla fall att det är viktigt att vi jobbar åt samma håll, både kvinnor och män. Dom flesta i min omgivning gör ju det men jag vet många unga tjejer som tycker att ordet feminist klingar helt fel.. vilket är synd. Vi ska ju vara jämlika!

   Sanne Alexandra 2017-03-09 14:56:34
   Svara
 • ÄLSKAR din blogg och har läst den så länge. Men det här var nog bäst. Tack för ett fint inlägg <3

  Natalie 2017-03-09 08:33:25
  Svara
 • BAM! Fantastiskt bra och viktigt inlägg. Att vi ens ska behöva fightas för saker som borde vara så självklara. Uppskattar att läsa om dina tankar/åsikter, reflektioner och ställningstaganden! Du inspirerar! Glad internationella kvinnodagen <3

  Lovisa 2017-03-08 21:47:50
  Svara
 • Underbar inlägg! Word sister!!
  Det är de små fajterna vi måste ta, att sätta ner foten när nån tar oss på rumpan eller klär av en med blicken. Och ännu viktigare är att killarna måste stå upp och oxå de ta de här fajterna för oss! Jag kommer inte sluta ta varje liten fajt tills jag ser nån skillnad och alla tjejer måste börja se sig själv och identifiera sig själva som feminister!

  Johanna 2017-03-08 18:21:19
  Svara
  • Svar på Johannas kommentar.

   Så är det. För vissa blir det något normalt vilket är helt galet. Ja ja ja, killarna kommer definitivt behöva ta dessa fajter och om man då inte har någon som uppfostrat en till det finns det nog många som bara ”hakar på” för att man inte vet bättre eller tänkt längre.. Stor kram!!

   Sanne Alexandra 2017-03-09 14:58:14
   Svara
 • du inspirerar! <3

  Lisa E 2017-03-08 18:01:56
  Svara
 • DU ÄR BÄST <3

  Anna 2017-03-08 17:34:56
  Svara
Sanne Alexandras webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!