LET’S TALK ABOUT HOW I THINK WE SHOULD EAT.

Jag tänkte att vi skulle snacka lite kost och hälsa, det är ett ämne jag brinner för och har gjort i många år nu. Jag har skrivit så mycket om mode och ytligheter på senaste tiden, det är ju lite min nisch men jag känner att jag måste mixa upp det och prata om sådant jag brinner ÄNNU mer för.

Både jag och J är ju båda intresserade av mat, framförallt hälsosam mat. Vi pratar ofta om mat hemma och diskuterar olika saker kring ämnet. Detta inlägget är alltså personligt och det är något som jag står för, ni får gärna tycka till (bara kommentera!) men eftersom jag tror så starkt på att äta hälsosamt och även vad jag anser är hälsosamt så vill jag gärna dela med mig. Jag skulle ju vilja utbilda mig framöver till Hälsocoach så jag suger åt mig allt som har med hälsosam livstil att göra och har gjort det i många år nu, älskar det!! Jag går verkligen igång på att diskutera kost och välmående.

Jag började intressera mig för bra kost när jag gick på gymnasiet, jag gick en dansinriktning där vi hade kostlära och vi pratade mycket om vad vi behövde äta för att få i oss så mycket näringsrik mat som möjligt så att vi orkade träna. Vi tränade ju då flera timmar om dagen. Under en tid skrev vi kostdagböcker vi lämnade in för att lärarna skulle se så att vi åt tillräckligt och fick i oss rätt mat. J har ju sin kropp som sitt redskap så för honom är det ju väldigt viktigt att han tänker på vad han stoppar i sig så att han orkar presetera, dom spelar ju matcher ca 3 dagar i veckan och reser en hel del vilket gör att dom ibland sover mindre så att kosten har ju väldigt stor betydelse för honom och hur mycket han orkar.

Jag har ju många gånger skrivit om mat och träning i bloggen och ofta under mina frågestunder frågar ni kring hur jag äter. Jag har ju alltid svarat att jag äter enligt min egna 80/20 kost. Det vill säga 80 % hälsosamt och 20 % fuskar jag. Det har funkat bra för mig, jag har oftast väldigt bra energi och mår bra. Under mina 80 % äter jag väldigt nyttigt, det är oftast i veckodagarna då vi lagar mat hemma.

Jag har sedan jag bodde i LA 2008-2010 försökt undvika gluten och mjölkprodukter i stor mängd, absolut inte hela tiden men som jag sa, ca 80/20. När jag träffade J så pratade vi en del om detta och han levde precis likadant och hade också gjort det i ett par år. Han har tagit hjälp av en kostrådgivare tidigare som förespråkat samma ”diet” Att utesluta gluten, soja socker och laktos och äta mycket proteiner, bra fetter och grönsaker.

Nu på senaste tiden har jag fått upp ögonen för Paleokost. Jag har läst väldigt mycket om det och J tipsade mig om en dokumentär som heter ’Love Paleo’ (se den på Netflix!) Paleokost är en modern version av stenålderskost, alltså mat vi ätit i miljontals år. Innan alla stora företag ville tjäna pengar på matindustrin. Nu tänker nog några av er ”Men vi har ju ätit bröd i alla tider” Näe, vi har ätit bröd i ca 10 000 år och innan dess så hade människan levt utan det i flera 100 000 år. Stärkelse finns ju i ris, pasta och bröd och är bara omvandlat socker.

Så varför förespråkar jag Paleokost? För att jag vill vara frisk, må bra och ha energi och vill förebygga framtida sjukdomar. Paleokost är anti inflammatoriskt. Denna kosten minskar inflammationer och stärker immunförsvaret. Jag har ätit på detta sättet nu under ett par år och jag har faktiskt ingen allergi längre, jag vet inte om det har växt bort men jag har heller aldrig några besvär med acne eller pms sedan jag började äta såhär. Palekost ger kroppen möjlighet till att läka problem som IBS, allergier och vuxenacne. Detta är den kost vi människor är skapta för. Vi äter alltför mycket processade livsmedel, skräpmat, socker och snabba kolhydrater, med folksjukdomar såsom diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar som följd.

Kost som består av socker, spannmål, fullkornsrika och fettsnåla produkter är ett problem, den kosten skapar en kronisk inflammation i kroppen. Inflammationer som dessa kan du leva med länge utan några större problem men det sänker immunförsvaret i längden till större problem som diabetes, demens os.v. Diabetes typ 2 är en hälsofara just nu i samhället och fler och fler drabbas. Matindustrin skrämde upp oss om att vi skulle dra ned på fettet, framför allt det mättade, och i stället lyftes de fleromättade, vegetabiliska fetterna och margarinerna fram som hälsosamma.  Och matindustrin lyckades – svenskarna minskade andelen fett i sin kost och ökade mängden kolhydrater. Men i takt med att hyllorna i livsmedelsbutikerna fylldes av lightprodukter blev vi alltmer överviktiga och feta, vilket ökar risken för hjärtsjukdom och typ 2-diabetes (åldersdiabetes).

Så vad borde vi äta mer av?

* ”Alla” typer av kött och fågel – OCH viktigt!! Gräsuppfött kött där djuren har fått beta i sin naturliga miljö och inte blivit uppfödda på soya och foder. Om detta djuret har varit i en stressad miljö så påverkas köttet och stresshormonerna från djuret kan överföras.
* Fisk och skaldjur
* Ägg i alla former
* Fett och oljor, till exempel kokosolja, olivolja och riktigt smör (undvik margarin)
* Rotfrukter såsom sötpotatis, palsternacka, morötter och rödbetor
* Färska och torkade frukter och bär
* Grönsaker och svamp
* Nötter och frön, inklusive nötmjöl såsom mandelmjöl, kokosmjöl, hasselnötsmjöl, etc.
* Kokosmjölk, mandelmjölk och annan nötmjölk (utan tillsatt socker)
* Kryddor och färska örter
* Rå kakao
* Honung
* Vinäger

Vad borde vi äta mindre av?

* Socker, förutom det som finns naturligt i frukt och grönsaker
* Spannmål såsom bröd, pasta, havre, ris och bulgur
* Baljväxter som bönor, linser, majs och jordnötter
* Mejeriprodukter, till exempel mjölk, yoghurt och grädde
* Hel- och halvfabrikat och snabbmat
* Kemiska och syntetiska tillsatser såsom sötningsmedel
* Öl och annan alkohol

Så jag råder er som äter mycket socker, gluten, mjökprodukter, soyaprodukter och lightprodukter. Om du har dålig energi, humörsvängningar, allergi eller ofta har ont i magen. Prova att äta efter paleokost i 2-3 veckor och känn hur det känns! Jag har oftast väldigt mycket energi och är pigg och glad, jag är övertygad om att min kost påverkar det. Jag åt bara socker i morse, jag åt french toast till brunch och kom sedan hem och sov på soffan. Jag var så trött och då har jag sovit 10 timmar i natt! Det är ju liksom ingen som helst näring i det, bara vitt bröd och sirap. Jag känner stor skillnad på min energi, mitt humör och hur mina träningspass känns beroende på hur jag äter. Men, som jag nämnde, jag fuskar, rätt ofta men jag försöker att gå efter en paleokost så mycket jag kan, för att jag vill vara snäll mot min kropp och leva ett långt och hälsosamt liv. Jag tycker att man ska vara snäll mot sin kropp och tänka smart, vi gör oss själva en tjänst!

Hoppas ni gillar inlägget! 

sannealexandra-booutcut1

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
20kommentarer
 • Hej Sanne! Jätteintressant ämne det här. Själv håller jag på att prova mig fram i vilken kosthållning jag bör hålla. Jag tror ju självklart på att undvika vitt socker, tomma kolhydrater och tillsatser/snabbmat m.m. Men jag har svårt för att komma underfund med hurvida kött verkligen är bra för oss eller inte. Min man är jägare så vi äter bara ”ekologiskt” kött från fria djur. Däremot är det många och mycket som talar för att vi inte ska äta kött, dels miljöaspekten men många menar att rent biologiskt härstammar vi från apan som är växtätare, att köttätande djur har högre nivå av syra i magsäcken än människor för att kunna smälta sin föda. Jag vet som sagt inte hur jag ska ställa mig till all information man blir matad med utan jag vill bara hitta en kost där jag känner mig pigg och energifylld. Hur tänker du kring köttet? Förresten, det hade vart jättekul med ett inlägg där du visar i ert kylskåp/skafferi vad ni brukar ha hemma och äta under en dag, jag har så otroligt lite inspiration till kost nu men vill verkligen hitta något som funkar för mig!

  Med vänlig hälsning,
  Maria

  M 2017-02-28 17:23:42
  Svara
 • Du borde se dokumentären ”Dieter som förlänger livet” där bland annat Paleo tas upp. Gick på SVT tidigare i år, vet inte hur enkelt den går att få tag på.

  Danielle 2017-02-27 15:08:52
  Svara
 • Första gången jag läser bloggen, har inte varit intresserad av sånt innan. Men måste säga att det här är en fantastisk blogg, inlägget om kost var riktigt bra.. Ska kolla in det på Netflix så fort jag kan!

  Max 2017-02-27 14:39:28
  Svara
 • Vad är det som inte är bra med sojaprodukter (helt okunnig inom området)?

  Ida 2017-02-27 12:27:52
  Svara
  • Svar på Idas kommentar.

   Hej 🙂 Nej jag förstår, jag drack också sojamjölk förut, jag trodde att det var bra för mig!

   Det har ju blivit ett hälsoalternativ nu för många men det många inte vet är att det är väldigt mycket ämnen i soja som liknar kroppens egna östrogen. Det orsakar hormonella fuktioner och blokerar östrogeneffekten vilket kan leda till infertilitet och bröstcancer. Samtidigt finns det också studier som visar på att om man är lite soja så ska det kunna minska bröstcancer. Det är väl det att i Asien äter folk lite soja till maten, men inte som huvudrätt.

   Jag gillar den här texten om soja, hon förklarar på ett enkelt sätt hur hon ser på soja;

   Sanningen om soja

   Kram!

   Sanne Alexandra 2017-02-27 14:16:03
   Svara
   • Svar på Sanne Alexandras kommentar.

    Nu kommenterar jag igen! 🙂 Det där med att soja påverkar kroppens hormonbalans är en myt, en väldigt seglivad sådan tyvärr. Fytoöstrogenet som finns i soja är mycket svagare än det kroppsegna östrogenet och det finns flera studier som visar att vi måste äta absurda mängder soja för att komma upp i nivåer som påverkar oss negativt. Läs t.ex. en bra sammanfattning här:

    Soja

    Kram

    Linda 2017-02-28 11:31:29
    Svara
    • Svar på Lindas kommentar.

     Hallå där 🙂

     Ja men det är väl just det som är grejen, att doppa soja i mat en gång om dagen inte är någon fara men eftersom att det inte är något som är väldigt bra för kroppen att få i sig över huvud taget så försöker jag undika det så mycket jag kan! Att dricka sojamjölk, äta sojakorv osv tror jag inte är något vi är skapta för. Det är ju också framställt.

     Soja marknadsförs ju idag som något väldigt nyttigt och det jag menar är att det inte är så nyttigt som många tror!

     Jag förstår att alla vegetarianer och veganer förspråkar sojaprodukter eftersom att dom inte äter kött. Jag äter ju kött och tror att vi är skapta för att äta rätt slags kött där djuren mått bra!

     Kram kram 🙂

     Sanne Alexandra 2017-02-28 12:39:45
     Svara
   • Svar på Sanne Alexandras kommentar.

    Blockera*

    Sanne Alexandra 2017-02-27 14:28:05
    Svara
 • Föredrar även jag en vegankost och känner mig väldigt ”lätt” av den kosten. Anser att det är väldigt mycket dåligt i kött som är ohälsosamt (särskilt i USA) jag rekommenderar starkt dokumentären 101 reasons to go vegan på youtube, så himla lärorikt och viktigt (även om man väljer att äta kött)

  Elin 2017-02-27 11:39:42
  Svara
  • Svar på Elins kommentar.

   Tack för att du delar med dig 🙂 Uppskattar verkligen när ni kommenterar och engagerar er! Jag har sett 101 reasons to go vegan! Kram!

   Sanne Alexandra 2017-02-27 14:26:42
   Svara
 • Hej, jag funderar lite på det där med baljväxter. Varför är de inte att föredra? Jag levde i tron om att det faktiskt var bra grejer?

  Tack för ett intressant inlägg och en trevlig blogg (även om den inte ingår i min normala dagliga läsning). Snygg layout med.

  Aktiepappa 2017-02-27 10:54:42 http://aktiepappa.blogspot.se/
  Svara
  • Svar på Aktiepappas kommentar.

   Hej 🙂

   Jag trodde också det men ju mer jag läst på om det så känns det logiskt. Främst är det för att spannmål och baljväxter innehåller antinutrienter, men även för att de höjer blodsockret. Spannmål och bönor innehåller lektiner och fytinsyra. Syftet med fytinsyran i naturen, är att den fungerar som ett skydd för växterna, bland annat mot skadedjur och för att säden inte ska gro för tidigt eller mögla. Lektiner anses vara giftiga och de bryts inte ner i mag- och tarmkanalen utan förhindrar istället upptaget av andra näringsämnen och de påverkar också bakteriefloran i tarmen negativt.

   Men, paleo är ju inget för alla. Jag tycker att det är en hållbar och logisk diet men jag fuskar en del ändå 🙂 Bland annat med baljväxer och spannmål!

   Tack! Ha en fin dag!

   Sanne Alexandra 2017-02-27 14:23:35
   Svara
 • Jag förespråkar vegankost, utan halvfabrikat och processade produkter. Bra, nytttig mat lagad från grunden. Funkar toppen och jag har aldrig mått så bra som nu! Inga magproblem längre, alltid frisk, hy och hår mår prima och dessutom är samvetet gott eftersom det är både etiskt och miljövänligt. Vi borde verkligen inte äta mer kött och fisk – det är väldigt egoistiskt. Både oetiskt med tanke på hur djuruppfödningen ser ut (och för er som bor i USA ännu värre än här i Norden) och miljöovänligt – läs FNs rapport t.ex.! Kram

  Linda 2017-02-27 08:27:46
  Svara
  • Svar på Lindas kommentar.

   Hej!!

   Vad roligt att du kommenterar. Tack! Älskar när ni läsare engagerar er 🙂 Härligt att du hittat något som funkar för dig. Jag är imponerad! Jag har inte ännu provat att äta veganskt men det låter ju som du hittat din grej! Stor kram!

   Sanne Alexandra 2017-02-27 14:24:57
   Svara
  • Svar på Lindas kommentar.

   Håller helt med om att äta veganskt! Och precis som Sara skriver så finns det flera bra dokumentärer där man kan lära sig mer. Bra för mig, miljön och djuren!

   Ida 2017-02-27 12:48:26
   Svara
  • Svar på Lindas kommentar.

   Håller helt med dig! Att äta Paleo är enligt mig att gå ”halva vägen” till ett hälsosamt liv, medan vegansk kost är den optimala. Rekommenderar dokumentärerna ”forks over knives”, ”foodmatters” och ”food choises”. De finns alla på Netflix!

   Sara 2017-02-27 10:50:28
   Svara
   • Svar på Saras kommentar.

    Hej! Tack för din kommentar 🙂 Jag har sett dom dokumentärerna, grymma allihopa. Har du sett Love Paleo? Vad tyckte du om den isf? kram!!

    Sanne Alexandra 2017-02-27 14:25:30
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!