LET’S TALK ABOUT HOW I THINK WE SHOULD EAT.

Jag tänkte att vi skulle snacka lite kost och hälsa, det är ett ämne jag brinner för och har gjort i många år nu. Jag har skrivit så mycket om mode och ytligheter på senaste tiden, det är ju lite min nisch men jag känner att jag måste mixa upp det och prata om sådant jag brinner ÄNNU mer för.

Både jag och J är ju båda intresserade av mat, framförallt hälsosam mat. Vi pratar ofta om mat hemma och diskuterar olika saker kring ämnet. Detta inlägget är alltså personligt och det är något som jag står för, ni får gärna tycka till (bara kommentera!) men eftersom jag tror så starkt på att äta hälsosamt och även vad jag anser är hälsosamt så vill jag gärna dela med mig. Jag skulle ju vilja utbilda mig framöver till Hälsocoach så jag suger åt mig allt som har med hälsosam livstil att göra och har gjort det i många år nu, älskar det!! Jag går verkligen igång på att diskutera kost och välmående.

Jag började intressera mig för bra kost när jag gick på gymnasiet, jag gick en dansinriktning där vi hade kostlära och vi pratade mycket om vad vi behövde äta för att få i oss så mycket näringsrik mat som möjligt så att vi orkade träna. Vi tränade ju då flera timmar om dagen. Under en tid skrev vi kostdagböcker vi lämnade in för att lärarna skulle se så att vi åt tillräckligt och fick i oss rätt mat. J har ju sin kropp som sitt redskap så för honom är det ju väldigt viktigt att han tänker på vad han stoppar i sig så att han orkar presetera, dom spelar ju matcher ca 3 dagar i veckan och reser en hel del vilket gör att dom ibland sover mindre så att kosten har ju väldigt stor betydelse för honom och hur mycket han orkar.

Jag har ju många gånger skrivit om mat och träning i bloggen och ofta under mina frågestunder frågar ni kring hur jag äter. Jag har ju alltid svarat att jag äter enligt min egna 80/20 kost. Det vill säga 80 % hälsosamt och 20 % fuskar jag. Det har funkat bra för mig, jag har oftast väldigt bra energi och mår bra. Under mina 80 % äter jag väldigt nyttigt, det är oftast i veckodagarna då vi lagar mat hemma.

Jag har sedan jag bodde i LA 2008-2010 försökt undvika gluten och mjölkprodukter i stor mängd, absolut inte hela tiden men som jag sa, ca 80/20. När jag träffade J så pratade vi en del om detta och han levde precis likadant och hade också gjort det i ett par år. Han har tagit hjälp av en kostrådgivare tidigare som förespråkat samma ”diet” Att utesluta gluten, soja socker och laktos och äta mycket proteiner, bra fetter och grönsaker.

Nu på senaste tiden har jag fått upp ögonen för Paleokost. Jag har läst väldigt mycket om det och J tipsade mig om en dokumentär som heter ’Love Paleo’ (se den på Netflix!) Paleokost är en modern version av stenålderskost, alltså mat vi ätit i miljontals år. Innan alla stora företag ville tjäna pengar på matindustrin. Nu tänker nog några av er ”Men vi har ju ätit bröd i alla tider” Näe, vi har ätit bröd i ca 10 000 år och innan dess så hade människan levt utan det i flera 100 000 år. Stärkelse finns ju i ris, pasta och bröd och är bara omvandlat socker.

Så varför förespråkar jag Paleokost? För att jag vill vara frisk, må bra och ha energi och vill förebygga framtida sjukdomar. Paleokost är anti inflammatoriskt. Denna kosten minskar inflammationer och stärker immunförsvaret. Jag har ätit på detta sättet nu under ett par år och jag har faktiskt ingen allergi längre, jag vet inte om det har växt bort men jag har heller aldrig några besvär med acne eller pms sedan jag började äta såhär. Palekost ger kroppen möjlighet till att läka problem som IBS, allergier och vuxenacne. Detta är den kost vi människor är skapta för. Vi äter alltför mycket processade livsmedel, skräpmat, socker och snabba kolhydrater, med folksjukdomar såsom diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar som följd.

Kost som består av socker, spannmål, fullkornsrika och fettsnåla produkter är ett problem, den kosten skapar en kronisk inflammation i kroppen. Inflammationer som dessa kan du leva med länge utan några större problem men det sänker immunförsvaret i längden till större problem som diabetes, demens os.v. Diabetes typ 2 är en hälsofara just nu i samhället och fler och fler drabbas. Matindustrin skrämde upp oss om att vi skulle dra ned på fettet, framför allt det mättade, och i stället lyftes de fleromättade, vegetabiliska fetterna och margarinerna fram som hälsosamma.  Och matindustrin lyckades – svenskarna minskade andelen fett i sin kost och ökade mängden kolhydrater. Men i takt med att hyllorna i livsmedelsbutikerna fylldes av lightprodukter blev vi alltmer överviktiga och feta, vilket ökar risken för hjärtsjukdom och typ 2-diabetes (åldersdiabetes).

Så vad borde vi äta mer av?

* ”Alla” typer av kött och fågel – OCH viktigt!! Gräsuppfött kött där djuren har fått beta i sin naturliga miljö och inte blivit uppfödda på soya och foder. Om detta djuret har varit i en stressad miljö så påverkas köttet och stresshormonerna från djuret kan överföras.
* Fisk och skaldjur
* Ägg i alla former
* Fett och oljor, till exempel kokosolja, olivolja och riktigt smör (undvik margarin)
* Rotfrukter såsom sötpotatis, palsternacka, morötter och rödbetor
* Färska och torkade frukter och bär
* Grönsaker och svamp
* Nötter och frön, inklusive nötmjöl såsom mandelmjöl, kokosmjöl, hasselnötsmjöl, etc.
* Kokosmjölk, mandelmjölk och annan nötmjölk (utan tillsatt socker)
* Kryddor och färska örter
* Rå kakao
* Honung
* Vinäger

Vad borde vi äta mindre av?

* Socker, förutom det som finns naturligt i frukt och grönsaker
* Spannmål såsom bröd, pasta, havre, ris och bulgur
* Baljväxter som bönor, linser, majs och jordnötter
* Mejeriprodukter, till exempel mjölk, yoghurt och grädde
* Hel- och halvfabrikat och snabbmat
* Kemiska och syntetiska tillsatser såsom sötningsmedel
* Öl och annan alkohol

Så jag råder er som äter mycket socker, gluten, mjökprodukter, soyaprodukter och lightprodukter. Om du har dålig energi, humörsvängningar, allergi eller ofta har ont i magen. Prova att äta efter paleokost i 2-3 veckor och känn hur det känns! Jag har oftast väldigt mycket energi och är pigg och glad, jag är övertygad om att min kost påverkar det. Jag åt bara socker i morse, jag åt french toast till brunch och kom sedan hem och sov på soffan. Jag var så trött och då har jag sovit 10 timmar i natt! Det är ju liksom ingen som helst näring i det, bara vitt bröd och sirap. Jag känner stor skillnad på min energi, mitt humör och hur mina träningspass känns beroende på hur jag äter. Men, som jag nämnde, jag fuskar, rätt ofta men jag försöker att gå efter en paleokost så mycket jag kan, för att jag vill vara snäll mot min kropp och leva ett långt och hälsosamt liv. Jag tycker att man ska vara snäll mot sin kropp och tänka smart, vi gör oss själva en tjänst!

Hoppas ni gillar inlägget! 

sannealexandra-booutcut1

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!